Lek z kuchni- na co pomaga kozieradka?

Na hasło: kozieradka, wiele osób ma skojarzenie z gotowaniem. Nic w tym dziwnego, jest to przyprawa często dodawana do zup, sosów, serów i innych potraw. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że ma w kuchni roślinę o drogocennych właściwościach dla zdrowia. Jak, oprócz dodatku do obiadu, wykorzystać jej moc?

Lek z natury

Kozieradka od Planteon.pl, dzięki obecności flawonoidów, posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Surowcem leczniczym są jej nasiona, z których powstają oleje, kapsułki, proszek lub susz do zaparzania. Preparaty apteczne często dodają jej ekstrakt do innych substancji w celu wzmocnienia ich działania. Występuje także w produktach spożywczych jako przyprawa podkreślająca smak.

Prozdrowotne działanie nasion kozieradki

Roślina ta posiada wiele zalet prozdrowotnych. Pomaga uporać się z uciążliwymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, oddechowego i krwionośnego. Wpływa na poziom hormonów, obniża poziom cukru we krwi, a także walczy z żylakami odbytu. Napary i tabletki z kozieradką niwelują wzdęcia, zaparcia, regulują trawienie, łagodzą wrzody żołądka, ułatwiają odkrztuszanie i chronią wątrobę. Z kolei okłady zwalczają czyraki, stany zapalne skóry oraz wrzody.

Nasiona kozieradki są jednymi z bardziej dostępnych i niedocenianych substancji. Mając je pod ręką można szybko pozbyć się wielu schorzeń w naturalny i bezpieczny sposób- bez obawy o skutki uboczne.

Related Post