Wędliny mogą znacznie różnić się jakością. Wybierając gotową
w sklepie warto zapoznać się z jej składem. Im mniej różnych komponentów, a więcej mięsa, tym wędlina jest lepsza i bez obaw możemy ją zjadać. Lepiej również zrezygnować z wędlin wieprzowych na rzecz tych chudych z mięsa drobiowego.

Na co zwrócić uwagę kupując wędliny?

Przede wszystkim na zawartość mięsa. Wędlina gotowany kurczak może zawierać go od 85% do nawet 95%. Poza tym resztę w większości stanowi woda, białko oraz przyprawy i zagęszczacze jak skrobia. Zdarza się jednak, że skład może być znacznie bardziej urozmaicony. Na pewno należy unikać wyrobów, które zawierają fosforany, duże ilości soli, chemiczne barwniki i wzmacniacze smaku. Ważne również, aby wędlina gotowany kurczak nie zawierała MOMu, czyli mięsa mechanicznie oddzielonego z kurcząt, które tak naprawdę mięsem nie jest, ale tym, co pozostaje przy kościach i trudno to usunąć, czyli wszelkiego rodzaju ścięgna, chrząstki, skóry, a nawet drobne kości.

Wędlina jako danie główne

Zwykle wędlina gotowany kurczak – https://tarczynski.pl/produkt/kurczak-gotowany jest dodatkiem do kanapek i innych potraw, które zjadamy na obiad lub kolację. Jednak dobrej jakości wędlina może również być przekąską samą w sobie na przykład w postaci półmiska z wędlinami. Ładnie pokrojone oraz ułożone wraz z serami lub pieczonymi warzywami są smaczną i zdrową przekąską, po którą chętnie sięgają goście. Jeżeli brak nam czasu i pomysłów na wymyślne dania, to taki sposób podania dobrej jakości wędlin i serów sprawdzi się zawsze.

Wędlina gotowany kurczak jako dodatek

Wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe z dodatkiem warzyw, żółtego sera i wędlin to prosty i szybki sposób na obiad lub kolację. Wędlina gotowany kurczak to także często składnik sałatek z makaronem, ryżem i ananasem. Można ją również zawinąć wraz z plastrem sera na filecie z kurczaka i usmażyć w tradycyjnej panierce lub upiec w pergaminie. To dwie opcje – jedna zdecydowanie bardziej odchudzona i zdrowsza, ale równie smaczna. Druga dla fanów tradycyjnych kotletów, których nie brakuje w żadnym domu.