Czarny sezam jest ceniony głównie w kuchni Bliskiego i Dalekiego wschodu, szczególnie przez Koreańczyków. Sezam czarny jest bogatym źródłem witamin i minerałów i znajduje szerokie zastosowanie w wielu różnych potrawach. Charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym smakiem.

Właściwości czarnego sezamu

Sezam jest bogatym źródłem witamin i minerałów, między innymi lecytyny, witaminy A oraz E, selenu, magnezu i żelaza. Zawartość sezamolu oraz sezamoliny zapewnia czarnemu sezamowi działanie przeciwutleniające, zapobiegając tym samym starzeniu się organizmu.

Czarny sezam chroni również wątrobę przed różnego rodzaju substancjami o działaniu toksycznym, a spożywany latem stanowi naturalny filtr UV chroniący przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych.

Sezam wpływa także korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego poprzez obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia krwi i zapobieganie powstawaniu skrzepów.

Do czego dodać sezam czarny?

Nasiona czarnego sezamu można spożywać w formie zdrowej przekąski, podprażone lub prosto z opakowania. Aby podprażyć ziarenka sezamu, wystarczy podgrzać patelnię i podprażyć je kilka minut lub włożyć ziarenka na kilka minut do nagrzanego na 175 stopni piekarnika. Poddane obróbce termicznej ziarenka nie tracą swoich właściwości.

Sezam czarny sprawdzi się świetnie również jako zdrowy dodatek do chleba, posypka do gotowanych warzyw lub sałatek, makaronów czy ryżu.