Jednym z bardzo zyskujących na popularności hobby jest pieczenie i gotowanie w stylu slow food. Aby rozpocząć przygodę z domowym pieczeniem, warto zaopatrzyć się wcześniej w różnego rodzaju akcesoria, naczynia i przyrządy. Co może się przydać w kuchni początkującego autora wypieków?

Formy i naczynia do zapiekania

O ile najprostsze ciasteczka można upiec na blasze kupionej w zestawie z piekarnikiem, o tyle bardziej zaawansowane wypieki wymagają użycia metalowych, porcelanowych i szklanych form. Swoje zastosowanie znajdą zarówno małe kokilki do zapiekania, jak i duże, szklane naczynia żaroodporne.

Na pewno przydadzą się – metalowa tortownica z odpinanym rantem, metalowe foremki keksowe, forma na babkę – ze szkła albo specjalnego tworzywa, szklana lub ceramiczna forma na tartę i mniejsze na tartaletki, naczynie żaroodporne do zapiekania puddingów i porcelanowe kokilki do sufletów. Wiele z nich można używać również do przygotowywania innych dań, a wypieki w szklanych i porcelanowych naczyniach nadają się do eleganckiego podania bez wyjmowania z formy. Oczywiście nie trzeba zaopatrywać się w to wszystko od razu, tylko stopniowo poszerzać zarówno kolekcję naczyń, jak i umiejętności.

Co jeszcze może się przydać?

Wśród podstawowych elementów wyposażenia kuchni początkującego cukiernika powinny znaleźć się również termometr kuchenny, waga i naczynie z podziałką do odmierzania ilości płynów. Te przyrządy są o tyle istotne, że precyzyjne przestrzeganie proporcji i temperatur z przepisów przekłada się na udany efekt końcowy. Naturalnie, w kuchni nie może zabraknąć dobrej jakości miksera i blendera, oraz ich ręcznych odpowiedników. Czasem lepszy efekt można uzyskać, używając ręcznej trzepaczki. Do dekoracji ciast i tortów przydadzą się również szpryca cukiernicza oraz szpatułka do kremu.