Piec piekarniczy jest to podstawowe urządzenie w pizzerii, piekarni i cukierni. Przed jego zakupem trzeba wziąć pod uwagę pewne parametry. Pierwszy z nich to cena, która może gwarantować w tym przypadku jakość.

Jakie są rodzaje pieców piekarniczych?

Piece piekarnicze dzielimy ze względu na typ paliwa, którym są ogrzewany. Może to być gaz, olej, węgiel, drewno, prąd. Podstawowe dwa typy to piec piekarniczy gazowy i piec piekarniczy elektryczny.

Wybierając piec piekarniczy bierze się pod uwagę ilość produkcji. Do małych i średnich piekarni i cukierni przeważnie wystarczy kupić piec o powierzchni pieczenia do 10 m kw. Większy piec będzie odpowiedni do piekarni, która zaopatruje w pieczywo wiele sklepów.

Każdy piec posiada pewne, charakterystyczne tylko dla niego parametry. Te parametry są bardzo ważne przy wyborze pieca.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze pieca piekarniczego?

Podstawowe parametry to moc, powierzchnia wypieków, wymiary zewnętrzne. Należy zastanowić się nad tym, jakie mamy potrzeby. Zakup zbyt dużego pieca będzie się wiązał z utratą powierzchni przeznaczonej do pracy.

Mały zakład nie osiągnie dużej mocy przerobowej i mogą być zbyteczne zaawansowane technologicznie funkcje. Piec, który będzie bardzo drogi, może nie usprawnić pracy, a być zbytecznym wydatkiem.

Należy wziąć pod uwagę energochłonność, awaryjność i jaką może mieć żywotność, jeżeli decydujemy się na konkretny zakup.

Warto zwrócić uwagę na markę i renomę dostawcy, ponieważ istniejące opinie mogą być przydatne przy wyborze pieca piekarniczego.