Posted On 11 października 2020

Lek z kuchni- na co pomaga kozieradka?

Kasia 0 comments
Jedz smacznie i zdrowo >> Zdrowa żywność >> Lek z kuchni- na co pomaga kozieradka?

Na hasło: kozieradka, wiele osób ma skojarzenie z gotowaniem. Nic w tym dziwnego, jest to przyprawa często dodawana do zup, sosów, serów i innych potraw. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że ma w kuchni roślinę o drogocennych właściwościach dla zdrowia. Jak, oprócz dodatku do obiadu, wykorzystać jej moc?

Lek z natury

Kozieradka od Planteon.pl, dzięki obecności flawonoidów, posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Surowcem leczniczym są jej nasiona, z których powstają oleje, kapsułki, proszek lub susz do zaparzania. Preparaty apteczne często dodają jej ekstrakt do innych substancji w celu wzmocnienia ich działania. Występuje także w produktach spożywczych jako przyprawa podkreślająca smak.

Prozdrowotne działanie nasion kozieradki

Roślina ta posiada wiele zalet prozdrowotnych. Pomaga uporać się z uciążliwymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, oddechowego i krwionośnego. Wpływa na poziom hormonów, obniża poziom cukru we krwi, a także walczy z żylakami odbytu. Napary i tabletki z kozieradką niwelują wzdęcia, zaparcia, regulują trawienie, łagodzą wrzody żołądka, ułatwiają odkrztuszanie i chronią wątrobę. Z kolei okłady zwalczają czyraki, stany zapalne skóry oraz wrzody.

Nasiona kozieradki są jednymi z bardziej dostępnych i niedocenianych substancji. Mając je pod ręką można szybko pozbyć się wielu schorzeń w naturalny i bezpieczny sposób- bez obawy o skutki uboczne.

Related Post

Jak pozyskuje się ksylitol?

Cukier brzozowy, zwany ksylitolem, cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej można go odnaleźć…

Hurtownia przypraw

W każdym domu używa się przypraw, niekiedy bardzo podstawowych, takich jak sól czy pieprz, a…

Polska kiełbasa

Wśród ulubionych dań każdego Polaka znajduje się mnóstwo potraw, który spożywamy już od dziecka. Polska…