Posted On 24 lipca 2020

Szynka łososiowa – produkt, który na szerszą skalę znają tylko nieliczni

Kasia 0 comments
Jedz smacznie i zdrowo >> Zdrowa żywność >> Szynka łososiowa – produkt, który na szerszą skalę znają tylko nieliczni
wedlina melon

Wyroby ekologiczne stały się w ostatnim czasie modne. Po pierwsze dlatego, iż są smaczne i zdrowsze, a po drugie z powodu tego, że można je przygotować samemu i dzięki temu człowiek wie, co je. Ostatnio spośród mięs i kiełbas prym wiedzie polędwica łososiowa.

Dlaczego szynka łososiowa stała się taka popularna?

Po pierwsze, bo ma ona nieco inny smak niż większość znanych nam kiełbas, a prawdą jest, że wszystko, co ma nutkę oryginalności i egzotyki budzi naszą ciekawość. Po drugie szynka łososiowa ma spore ilości białka w sobie, przy czym co zaskakujące nie jest kaloryczna. Można nawet stwierdzić, że w niewielkich ilościach wspomaga proces odchudzania.

Dlatego też osoby na diecie chętnie po nią sięgają, bo mogą w ten sposób połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli jej doskonały smak i niską zawartość tłuszczy. Polędwica łososiowa nadaje się również jako przystawka- nie dziwi zatem fakt, że nawet znane gastronomiczne lokale serwują ją jako przystawkę swoim gościom. W końcu, dlaczego nie skoro klienci lokalu sami się o nią dopominają.

Kto jeszcze ma w swoim asortymencie polędwicę łososiową?

Ten typ wędlin sprowadzają w swoje szeregi sklepy ze zdrową żywnością. Po pierwsze dlatego, że ten typ wędlin pasuje im do profilu spożywczego. A po drugie dlatego, że nawet wśród ludzi mocno nastawionych na naturalną żywność, znajdą się wielbiciele kiełbas. Supermarkety i znane wielkie sieciówki również czasami pokuszą się o sprowadzenie niewielkiej partii szynki łososiowej. Jednak robią to raczej sporadycznie, bo nigdy nie wiadomo, czy będzie popyt na tego rodzaju asortyment, a one wolą niepotrzebnie nie ryzykować.

Czy łososiowa szynka miałaby szansę wypłynąć na szersze wody?

W zasadzie tak. Jednak jej produkcją należałoby zająć się na szerszą skalę, a nie pozyskiwać ją jedynie od przypadkowych drobnych producentów. Poza tym, by szynka łososiowa stała się produktem rozpoznawalnym, trzeba by ją najpierw odpowiednio medialnie wypromować. Bez odpowiedniej i skutecznej kampanii reklamowej nie ma na to większych szans.

Related Post

Tapioka – garść przydatnych informacji

Tapioka stanowi coraz chętniej wybierany zamiennik typowej mąki. Powstaje ona z manioku, który rośnie przede…

Nasiona chia- dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Coraz częściej staramy się tak zmieniać naszą dietę, by jak zawierała jak najwięcej cennych składników…

Przyprawa chmeli suneli

Odpowiednie doprawienie potrawy to spora umiejętność, wymagająca dobrego wyczucia smaku i odrobiny wiedzy o przyprawach.Przyprawy…