Posted On 14 lipca 2020

Kardamon – właściwości, zalety, przeciwwskazania

Kasia 0 comments
Jedz smacznie i zdrowo >> Uncategorized >> Kardamon – właściwości, zalety, przeciwwskazania

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata. Bardzo popularny w kuchniach azjatyckich oraz arabskich coraz częściej doceniany jest także w Europie. Obok kucharzy z właściwości kardamonu chętnie korzystają farmaceuci i lekarze, producenci kosmetyków i perfum, przemysł monopolowy.

Kardamon jako przyprawa
W warunkach naturalnych kardamon jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych lubiącą wysokie temperatury i znaczną wilgotność powietrza. Najlepiej rośnie na Cejlonie, Półwyspie Indyjskim, Chinach, Indonezji oraz w Ameryce Środkowej.

Znacznie użytkowe mają nasiona kardamonu zamknięte w trójkątnych torebkach nasiennych. Przyprawa sprzedawana jest w formie suszu torebek, wyłuskanych nasion lub zmielona. Najlepszy i jednocześnie najdroższy jest kardamon niewyłuskany – bardzo długo zachowuje walory smakowe i zapachowe.

Mocny korzenny zapach i przyjemny cytrynowy posmak sprawiają, że przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań wytrawnych z mięs, ryb, warzyw oraz deserów. W wielu państwach Azji, Bliskiego Wchodu i w Północnej Afryce ziarna kardamonu (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/kardamon-luskany) są dodatkiem do kawy. Kawa z kardamonem jest bardzo mocna, słodka jak ulepek – parzy się ją w tygielkach z metalu. Zmieloną kawę zalewa się zimną wodą i gotuje na ogniu. Pod koniec gotowania dodaje się dużo cukru i kardamonu. Jedna porcja kawy ma moc dwóch-trzech filiżanek espresso – lepiej nie pić jej wieczorem.

Właściwości lecznicze kardamonu
Kardamonowe nasionka to skarbnica witamin, minerałów oraz błonnika. Wśród bioaktywnych składników kardamonu są cyneol i limonen, które działają antyoksydacyjnie.
Kardamonem od tysiącleci leczono zaburzenia gastryczne: ból brzucha, nudności, wymioty.
Współcześnie zaleca się jedzenie kardamonu dla wzmocnienia systemu odpornościowego, w profilaktyce zakażeń bakteryjnych i jako lek wspomagający przemianę materii. Kardamon polecany jest osobom z nadwagą oraz zagrożonym cukrzycą typu 2.

Kardamon – przeciwwskazania
Najważniejsze przeciwwskazanie ma związek z alergiami – kardamon nie jest silnym alergenem i rzadko uczula, ale może się to zdarzyć.
Ze względu na brak wyników potwierdzających całkowite bezpieczeństwo stosowania kardamonu w czasie ciąży i podczas laktacji z przyprawy powinny zrezygnować przyszłe mamy i te już karmiące.
Spożycie kardamonu należy także ograniczyć podczas kuracji niektórymi lekami, m.in. aspiryną.

Related Post

Lecznicze właściwości dziewięćsiłu

Dziewięćsił bezłodygowy to roślina znajdująca się pod ochroną, której kwiat przypomina wyglądem gwiazdę. Była obecna już w…

Lek na urazy mięśni i stawów

Podczas codziennej aktywności zdarza się, że dopada nas ból pleców, stłuczenie lub skręcenie nogi. W…