Kupując w sklepie drożdże mamy do wyboru świeże lub instant. Drożdże świeże mają krótszy termin przydatności do spożycia i należy je przechowywać w lodówce. Są dobrym wyborem jeśli wykorzystujemy je na bieżąco.

Warto jednak zawsze mieć pod ręką drożdże instant (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/dodatki-spozywcze/drozdze-instant), które w razie potrzeby wyciągniemy z kuchennej szafki. Ich działanie jest podobne jak drożdży z lodówki, jednak do uzyskania tego samego efektu potrzebujemy znacznie mniej sproszkowanej wersji. 7g drożdży instant (czyli standardowa paczka dostępna w sklepach) odpowiada 25g drożdży świeżych. Inny, szybszy przelicznik mówi, że płaska łyżeczka sproszkowanych drożdży odpowiada około 8-10g drożdży świeżych.

Podstawowe różnice pomiędzy tymi drowa produktami widoczne są w sposobie ich stosowania. Przygotowując ciasto z użyciem drożdży z kostki, należy najpierw wykonać rozczyn aby uaktywnić je do pracy. Odpowiednio wcześniej musimy też pamiętać o wyjęciu ich z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Stosowanie drożdży instant jest prostsze, ponieważ wystarczy połączyć je suchymi składnikami, a następnie dolać do nich składniki mokre – nie musimy przygotowywać rozczynu.

Czyni to pracę prostszą i szybszą. Jedyne czego musimy pilnować to temperatura dolewanych płynów – powinny być lekko ciepłe (około 45 stopni). Istnieje jednak kilka sytuacji, w których drożdże instant mogą się nie sprawdzić. Jest to przygotowywanie ciasta o zawartości cukru większej niż 5%, dużej zawartości masła, jajek lub bakalii – w takich przypadkach lepiej poradzą sobie drożdże w kostce.