Elektryczny wilk do mielenia mięsa to urządzenie, które wykorzystywane jest w gastronomii. Polecane jest ono zatem do hoteli czy restauracji. Tego typu profesjonalny sprzęt stosowany jest również w masarniach oraz w supermarketach.

Czym jest elektryczny wilk do mielenia mięsa?

Wilk elektryczny to urządzenie, które jest wykorzystywane w celu rozdrabniania oraz mielenia mięsa surowego, mrożonego lub gotowanego. Rozdrobnione mięso może być poddawane dalszej obróbce.

Jakie zalety posiadają urządzenia elektryczne?

Duże przemysłowe urządzenia cechują się wysoką wydajnością pracy. Ponadto wykonywane są z trwałych materiałów, które są łatwe w czyszczeniu oraz są przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Zwykle wilki wykonuje się ze stali nierdzewnej. Są one dostępne w wielu rozmiarach. Mniejsze urządzenia są polecane do sklepów spożywczych, natomiast duże znajdują zastosowanie w masarniach oraz restauracjach.

Na co należy zwracać uwagę wybierając urządzenie?

Urządzenia elektryczne mogą cechować się odmienną wydajnością. Różnice mogą być spore. Mniej wydajne urządzenia mielą około stu pięćdziesięciu kilogramów mięsa w ciągu godziny, podczas gdy bardziej wydajne nawet przeszło trzysta kilogramów. Poza tym sprzęt może posiadać sita o zróżnicowanej wielkości otworów, które dopasowane są do poszczególnych rodzajów mięsa. Na rynku są również dostępne elektryczne wilki ze sklepu Technica, które wyposażone są w dodatkowe elementy, w tym na przykład odpowiednie lejki, które służą do nadziewania kiełbas.

Czy obsługa urządzenia jest skomplikowana?

Obsługa urządzenia nie jest trudna. Mięso przed zmieleniem należy pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w leju załadowczym urządzenia. Za pomocą wałka w kształcie ślimaka jest ono przesuwane w kierunku ostrz oraz sit. Proces odbywa się automatycznie i poza załadunkiem nie wymaga obsługi.